SPEERPUNTEN

Op deze pagina willen wij u korte onze speerpunten laten zien. U kunt per punt verder lezen als u meer wilt weten. Onze speerpunten hebben ook specialistische spreekuren waar u naar kunt doorverwijzen, of uw gynaecoloog kunt vragen om naar door te verwijzen. Klik hier voor meer informatie over doorverwijzen.

Speerpunten van het Uterine Repair Center

  • Niches (keizersnede-litteken defecten)
  • Myomen (ook wel vleesbomen genoemd)
  • Adenomyose (een vorm van endometriose)
  • Abdominale cerclage (aanbrengen van een bandje om de baarmoedermond om vroeggeboorte te voorkomen mbv laparoscopie)
  • Innovatieve beeldvorming

Niches (keizersnede-litteken defecten)

Wat is het

Een ‘niche’ is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede. VUmc is landelijk het grootste expertisecentrum voor behandeling van vrouwen met klachten door een niche.

Klachten

De uitsparing in de baarmoeder ter plaatse van het keizersneelitteken (‘niche’) houdt  verband met bloedverlies na de menstruatie (postmenstruele spotting). Daarnaast kunnen pijnklachten, vruchtbaarheidsproblemen en complicaties in de daarop volgende zwangerschap optreden.

klik hier om verder te lezen

Myomen (ook wel vleesbomen genoemd)

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Bij wie komen myomen voor?

Myomen komen ongeveer 25% van de vrouwen voor te komen. Niet iedereen heeft last van myomen. Bij negroïde vrouwen komen myomen vaker voor dan bij blanke vrouwen.
Hoe myomen ontstaan is niet bekend. Wel zijn hormonen nodig om myomen te laten groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang in de regel zullen verschrompelen en de klachten als gevolg van de vleesboom zullen verdwijnen. Tijdens de zwangerschap kunnen myomen soms groeien door hormoonveranderingen; na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Ook bij sommige hormoonbehandelingen, zoals voor overgangsklachten, kunnen myomen groter worden.

klik hier om verder te lezen

 

 

Adenomyose (een vorm van endometriose)

Adenomyose is een ziektebeeld wat wordt veroorzaak door ingroei van baarmoederslijmvlies in de wand van de baarmoeder. De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met baarmoederslijmvlies. Dit is het weefsel wat elke maand bij de menstruatie afgescheiden wordt. Bij sommige vrouwen groeit dit weefsel op een abnormale plek. Als het buiten de baarmoeder in de buikholte terecht komt, heet dit endometriose. Als dit in de spierlaag van de baarmoeder groeit, heet dit adenomyose. Klik hier om meer te lezen over het VUMC endometriose centrum. Adenomyose kan in lokaal in een klein stukje van de baarmoeder voorkomen (een adenomyoom of focale adenomyose) of verspreid door de wand van de baarmoeder (diffuse adenomyose).

Welke klachten geeft adenomyose

Adenomyose wordt gekenmerkt door veel pijn tijdens de menstruatie, soms in combinatie met hevig bloedverlies. Het gevolg van adenomyose op zwanger worden en miskramen is nog niet duidelijk. De pijnklachten zijn typisch tijdens het bloedverlies en kunnen een overlap hebben met de klachten van endometriose. Het bloedverlies kan zo hevig zijn dat een mogelijke bloedarmoede het gevolg is. De relatie tussen adenomyose en niches (abnormaal genezen keizersnede littekens) wordt nog in onderzoek verband onderzocht.

klik hier om verder te lezen

Abdominale cerclage (aanbrengen van een bandje om de baarmoedermond om vroeggeboorte te voorkomen mbv laparoscopie)

Wat is het?

Een cerclage is een bandje dat aangebracht wordt ter plaatse van de baarmoederhals om een vroeggeboorte (te proberen) te voorkomen. Een cerclage wordt meestal aangebracht als er eerder een (extreme) vroeggeboorte heeft plaatsgevonden. Soms is hierbij de baby overleden of in zeer kritieke toestand geboren. Van oudsher werden cerclages vaginaal aangebracht: vaginaal wordt een hechting om de baarmoedermond aangebracht om te voorkomen dat er voortijdige ontsluiting plaats vindt (zie figuur). Toch krijgt een deel van de vrouwen die deze vaginale cerclage krijgen alsnog een vroeggeboorte: als er weeën ontstaan moet de cerclage worden verwijderd omdat de baarmoedermond anders kan scheuren.

De cerclage die wij in het Uterine Repair Center aanbrengen is een speciaal soort cerclage die via de buik wordt geplaatst. Met een kijkoperatie (een camera via de navel en nog twee of drie kleine toegangspoorten door de buikhuid heen) wordt de hechting rondom de baarmoederhals aangebracht. Deze cerclage zit een stuk hoger dan de vaginale cerclage (zie de figuur). Deze cerclage wordt aangebracht voordat u zwanger bent.  U mag meteen na plaatsing van de cerclage zwanger worden. Ook als er onverhoopt een miskraam optreedt kan er nog een curettage worden verricht zonder dat de cerclage wordt verwijderd. U kunt daarna opnieuw proberen zwanger te worden.

klik hier om verder te lezen