Niche cohort

Niche cohort studie

Evaluatieonderzoek naar het effect van verschillende behandelmethoden bij vrouwen met een niche op klachten en eventuele zwangerschapsuitkomsten.

Doel van het onderzoek

Wij willen graag onderzoeken welke klachten vrouwen met een niche hebben en/ of een eventuele behandeling(en) deze klachten op lange termijn doet(n) verbeteren.

Achtergrond van het onderzoek

Uit onderzoek is bekend dat vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan een afwijking kunnen hebben in de baarmoeder op de plek van het oude keizersnede-litteken. Deze afwijking betreft meestal een uitsparing in de baarmoeder en deze is zichtbaar te maken met een water of gelcontrastecho.

De uitsparing wordt een niche genoemd. Bij u is een niche gezien.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen verschillende klachten kunnen hebben ten gevolge van de niche. Sommige vrouwen hebben klachten van bijvoorbeeld spotting, buikpijn, menstruatiepijn of veranderde afscheiding. Er zijn ook vrouwen die een niche hebben, maar geen klachten ervaren. Er zijn verschillende behandelmethoden om uw klachten te behandelen, zoals hormonale therapie, een hysteroscopische (kijkoperatie in de baarmoeder) behandeling van de niche, een laparoscopische (kijkoperatie in de buik) verwijdering van de niche of verwijdering van de baarmoeder indien u geen kinderwens meer heeft. De laparoscopische behandeling wordt op dit moment alleen in studieverband aangeboden, namelijk in de LAPRESS studie.

U bepaalt zelf samen met uw arts wat voor u de meest geschikte behandeling is, en ook niets doen kan een weloverwogen keuze zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de verschillende behandelingen veilig zijn en een positief effect kunnen hebben op uw klachten. Echter het blijft belangrijk om de effecten van de verschillende behandelingen te blijven evalueren omdat we op deze wijze in de toekomst wellicht het effect van de verschillende behandelingen beter kunnen voorspellen. Ook de lange termijn effecten zijn nog onvoldoende onderzocht. Om het effect van een eventuele behandeling op uw klachten, de kwaliteit van leven en een eventuele zwangerschapsuitkomst te evalueren, willen wij enkele gegevens van u verzamelen.

Met de resultaten van dit evaluatieonderzoek, hopen wij vrouwen met een niche in de toekomst nog beter te kunnen adviseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+